młoda kapusta z wędzonym boczkiem i kiełbasą

Danie proste i bardzo smaczne. Nie wymaga dużo czasu na przygotowanie, świetnie sprawdza się jako danie jednogarnkowe, albo jako dodatek na przykład do grillowanych dań na przyjęciu w ogrodzie.

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 2 spore cebule
  • 2 spore pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • pęczek koperku
  • wędzony boczek – wziąłem słuszny kawał tłustego boczku, na oko mógł mieć z 1/4 kg
  • kiełbasa – cztery kawałki po 25 cm każdy
  • sól i pieprz – ile kto lubi

Kapustę pokroić na ćwiartki i grubo poszatkować, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek w plasterki, koperek posiekać, boczek pokroić w grubą kostkę, kiełbasę – w grube półplasterki.

Smażenie zacząć od boczku – chudy smażyć na oliwie lub oleju, tłusty – saute. Dodać cebulę, potem kiełbasę. Jak będzie zrumienione, dodać czosnek, potem kapustę i pomidory. Posolić, podlać wodą, poddusić. Dodać ziemniaki (też w kostkę grubą pokrojone)  i dusić, aż będą miękkie. Dodać posiekany koperek, poddusić chwilę i podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, jednogarnkowe, kuchnia polska, na lato i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s