ciasto do pizzy

File_000 (2)

Znalazłem ten przepis jakiś czas temu i okazał się być rewelacyjny. Ciasto udaje się za każdym razem tak samo dobrze. Po upieczeniu jest cienkie, odpowiednio chrupiące, jednocześnie elastyczne. Co prawda trzeba się wziąć za przygotowanie ze trzy godziny wcześniej, niż zamierzamy piec pizzę, ale w gruncie rzeczy samej roboty jest z 10 minut całego szaleństwa. Z tego przepisu wychodzą 4 pizzę o średnicy ok. 30 cm (albo dwie prostokątne blachy z piekarnika).

  • 1 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 l wody
  • 1/2 łyżeczki cukru

W misce wymieszać drożdże z niewielką ilością ciepłej wody (z tego przygotowanego 1/2 litra), dodać cukier i trochę mąki, zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zapracują.

Do dużej, szerokiej miski wsypać mąkę, dodać sól i oliwę, wlać drożdżowy zaczyn i resztę wody. Wyrabiać ciasto – powinno to zająć około 5, no, może 10 minut (zależy jaką kto ma technikę). Sztuczka polega na tym, żeby NIE DODAWAĆ więcej mąki. Jeżeli ciasto klei się do rąk – a na początku będzie – posypać lekko ręce mąką. To w zupełności wystarczy. Po wyrobieniu – ciasto powinno być elastyczne. Zrobiony z niego wałek, wzięty w dwie ręce, powinien się ładnie rozciągać, kiedy zaczniemy nim bujać góra-dół.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski nasmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (godzina do półtorej powinny wstarczyć).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, wycisnąć z niego całe powietrze. NIE PODSYPYWAĆ mąką! Ponownie wyrobić, przez dwie, trzy minuty. Podzielić na cztery części, z każdej uformować  kulę, zasypać grubo mąką lub przykryć folią  i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Najlepiej, żeby poleżało rosnąc przez godzinę, do półtorej. Jeśli już nie możemy się doczekać – dajmy mu solidnych 15 minut.

Po ponownym wyrośnięciu rozciągać na placki nie grubsze, niż 1/2 cm.

Po nałożeniu składników piec przez 3 do 5 minut w piekarniku nagrzanym na maksimum. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi zaczynają się ładnie rumienić.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, dania główne, jarskie, kuchnia włoska, pieczone i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „ciasto do pizzy

  1. Pingback: pizza con patate | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s