pulpeciki z bazylią, w pomidorowym sosie

Ten rodzaj sytuacji – trzeba zrobić obiad, pomysłu w zasadzie brak, w dodatku – nie ja robiłem zakupy… Z zakupów wyłania się mielona, wieprzowa łopatka, pomidory pelatti i – w zasadzie z obiadowych rzeczy, to koniec. Trzeba to jakoś pożenić i coś wymyślić. Dziecko Starsze, na pytanie „Co mam zrobić na obiad?” odpowiada „Pulpeciki!”. I wszystko jasne. Mają być pulpeciki? To będą! Bardzo proszę, klasyka – pulpeciki w sosie pomidorowym:

Składniki:

  • 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • świeża bazylia (jeden krzaczek w doniczce) – akurat stał na kuchennym blacie
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów pelatti
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pierz – ile kto lubi

Posiekać bazylię, 2/3 dodać do mięsa.
Posiekać w drobną kostkę cebule, zeszklić na oliwie (najlepiej w głębokiej patelni albo woku, przyda się później) i dodać do mięsa.
Wbić jajko, dosypać bułkę tartą – tyle, żeby masa dobrze się kleiła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko wyrobić ręką.
Formować pulpeciki, od czasu o czasu mocząc ręce w zimnej wodzie (mięso nie klei się wtedy do rąk)

Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać oliwę i smażyć pulpeciki do zrumienienia. Usmażone wyjmować i odkładać na bok.

Na tę samą, rozgrzaną patelnie wrzucić pomidory pelatti, dolać trochę wody (wszystko powinno się bardzo ładnie zdeglasować) dodać odłożone wcześnie 1/3 bazylii. Chwilę pogotować. Wrzucić pulpeciki i dusić pod przykryciem, na małym ogniu 15 – 20 minut, w razie potrzeby dodając odrobinę wody, jeżeli sos zbyt szybko paruje.

Gotowe!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia polska, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s