ośmiornica w czerwonym winie

  • 1 ośmiornica – około 1 kg
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kieliszki czerwonego, wytrawnego wina
  • liście laurowe
  • 1 ostra papryczka (świeża lub suszona)
  • oliwa do smażenia
  • sól

Sprawić ośmiornicę* i pokroić na mniej więcej trzycentymetrowe kawałki.

W rondlu rozgrzać oliwę (nie za dużo), wrzucić lekko zgnieciony czosnek. Po chwili dodać ośmiornicę. Jak tylko zacznie się smażyć, zmieni kolor i wypuści bardzo dużo sosu. Poddusić we własnym sosie przez chwilę, dodać wino, liście laurowe, papryczkę i sól (ostrożnie, łatwo to danie przesolić!).

Dusić około godziny, póki ośmiornica nie zmięknie.

Podawać najlepiej z ryżem.

*Odciąć macki ostrym nożem, u samej nasady. Odciąć górną część kaptura tak, żeby w efekcie został tylko taki mały, twardy kawałek z dziobem. Kawałek z dziobem wyrzucić.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jednogarnkowe, kuchnia śródziemnomorska, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s