zupa cebulowa

Doskonała, bardzo prosta w przygotowaniu zupa. Jedna z naszych ulubionych, prawdę powiedziawszy.

Składniki:

  • 3 litry bulionu
  • 10 duźych cebul
  • 2 kieliszki białego, wytrawnego wina
  • oliwa do smażenia
  • masło do smażenia
  • mąka pszenna
  • sól

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oliwie z masłem. Kiedy cebula jest już gotowa, opruszyć ją lekko mąką, dolać wino, chwilę jeszcze podusić. Dodać do bulionu, zagotować i pogotować przez chwilę.

Podawać z tartym, żółtym serem, albo grzankami – jak kto lubi.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia francuska, zupy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s