polędwiczki wieprzowe z porami

Miałem pory i polędwiczki, postanowiłem coś wykombinować. Wyszło bardzo dobre, dzieci się zajadały.

Składniki:

  • 1 spora polędwiczka wieprzowa
  • kawałek boczku wędzonego – tyle, co i polędwiczki
  • 1 duży por (albo ze dwa mniejsze)
  • 1 duży kubek śmietany 18%
  • masło do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz – ile kto lubi

Pory pokroić w grube plasterki. Boczek pokroić w kostkę, polędwiczki w plastry, niezbyt cienkie.

Na patelni roztopić masło, podsmażyć pory, odsunąć na bok. Dodać mięso, obsmażyć z dwóch stron. Posolić, popieprzyć, dodać posiekany na plasterki czosnek. podsmażyć wszystko razem. dolać trochę wody, żeby zaczęło się dusić. Dodać śmietanę, dusić około pół godziny.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia polska, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s