zapiekanka ziemniaczana

Trzeba coś zrobić na obiad, ale w zasadzie pomysłu brak. Zostały gniecione ziemniaki (dobre pół garnka) z poprzedniego dnia… W lodówce nie ma nic kupionego specjalnie na obiad. Co zrobić? Zapiekankę!

Składniki:

  • 1/2 garnka gniecionych ziemniaków
  • kiełbasa (tak z 60cm cienkiej, jaką kto lubi)
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelatti
  • 1 jajko
  • 1 kubek śmietany 18%
  • tarty żółty ser (na objętość tyle, co śmietany)
  • oliwa do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • czerwona papryka (łagodna, ostra, wędzona – jak komu pasuje)
  • cząber
  • estragon

Kiełabsę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, posiekać czosnek.
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, posolić. Dodać kiełabsę i podsmażyć. Dodać pomidory i przyprawy, poddusić, aż sok z pomidorów się zredukuje.

Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą (ja oczywiście tego nie zrobiłem i… nic się nie stało). Na dnie naczynia  ułożyć warstwę gniecionych ziemniaków (z połowy tego, co mamy). Na ziemniaki położyć farsz, czyli to, co mamy usmażone na patelni. Przykryć resztą ziemniaków.

Śmietanę wymieszać z jajkiem i żółtym serem, wlać na wierzch zapiekanki.

Wszystko wsadzić do pieca, nagrzanego do 180ºC i zapiekać około 1/2 godziny. Podawać gorące.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jednogarnkowe, kuchnia fusion, pieczone, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s