Kiedyś znajoma Amerykanka przyniosła cobblera na imprezę i to było właśnie to! Poprosilismy o przepis – okazał się być bardzo prosty…
Składniki:
- 2 kubki mąki
- 1 kubek cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki stopionego masła
- 2/3 kubka mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego albo śmietankowego
- 1 roztrzepane jajko
- 2 kubki miękkich owoców (porzeczki, truskawki, wiśnie, maliny, jeżyny, agrest, brzoskwinie etc.)
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć na dno owoce, zalać ciastem.
Piec 35 do 60 minut – póki wierzch nie stwardnieje i się nie zarumieni.
Bardzo dobrze smakuje podane na ciepło, z lodami waniliowymi.
Reklamy