imam baildi, czyli bakłażany zapiekane z pomidorami

Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające wielu składników, doskonałe danie na gorące dni. Zjada człowiek i generalnie ma ochotę iść spać…

Jeden bakłażan w zupełności wystarcza na dwie dorosłe osoby.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 spory bakłażan
  • 2 duże pomidory
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wina
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól
  • oregano
  • kminek
  • pieprz
  • 2 łyżki białego wina

Umytego bakłażana głęboko przekroić wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Posolić i piec w piekarniku nagrzanym do 180º przez 15 minut.

Cebulę posiekać w kostkę, doać posiekany w plasterki czosnek i dusić na sporej ilości oliwy. Dodać kieliszek białego wina i obranego ze skórki, posiekanego pomidora. posolić, dodać oregano, odrobinę pieprzu i odrobinę kminku.

Bakłażana wyjąć z pieca, obetrzeć z soli i przekroić do końca, na dwie połówki. Położyć skórką do góry i dość głęboko ponacinać w skośną kratkę.

Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i zapiec przez około 5 minut.

Można podawać na gorąco, jako danie główne (i w zasadzie jedyne, bo jest tak sycące, że wszelkie ryże czy coś wydają się zbędne) można też w temperaturze pokojowej, jako przekąskę, czy zakąskę… Polecam wypróbować – warto!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jarskie, jednogarnkowe, kuchnia śródziemnomorska, na lato, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s