sałatka z bobu z krewetkami

Moim zdaniem jest rewelacyjna. Trochę się przy niej trzeba nadłubać, bo bób po ugotowaniu trzeba wszak obrać, a to chwilę zajmuje, ale warto. Ze wszech miar warto. Doskonała na kolacje w upalne, letnie wieczory. Z resztą – zawsze jest doskonała!

Składniki:

  • 1 kg bobu*
  • 1/2 słoiczka kaparów (czyli nieco ponad 100 g)
  • 250 g krewetek koktailowych
  • 1/3 kubkla śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • posiekany koperek (trochę)
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wymieszać wszystkie składniki sosu, czyli smietanę, majonez, sok z cytryny, koperek, gałkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól. (Czasem dolewam trochę zalewy z kaparów,dla zaostrzenia smaku).

Bób ugotować, obrać, ostudzić. Ugotować i ostudzić krewetki. Wymieszać bób z krewetkami, dodać kapary, polać sosem.

Gotowe!

*Bobu powinno się gotować znacznie więcej, niż docelowo ma się znaleźć w sałatce, bo jakoś trudno się powstrzymać od podjadania przy obieraniu…

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia fusion, na lato, sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s