sos boloński

Proste składniki, proste przygotowanie, rewelacyjny efekt. Dzieci ten sos lubią bardzo, w tej właśnie wersji. Wszystkie inne sosy bolońskie i inne przepisy na spaghetti bolognese przy tym mogą się schować – tak przynajmniej twierdzą. Ja też. Polecam.

Składniki:

  • mielone mięso (w zależności od liczby osób); w oryginalnym przepisie po jednej części wołowiny, cielęciny i wieprzowiny. Sama wieprzowina też jest pyszna. Albo sama wołowina. Albo wołowo – wieprzowe, bez cielęciny…
  • seler (1/2 objętości mięsa)
  • marchewka (1/2 objętości mięsa)
  • cebula – po posiekaniu 1/2 objętości mięsa
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka pomidorów
  • sos pomidorowy (passata)
  • butelka czerwonego wina (tego samego, które podane będzie do picia)
  • sól
  • pieprz

Cebulę, selera i marchew obrać i posiekać w drobną kostkę.

Na patelni, zeszklić na oliwie cebulę, dodać mięso i podsmażyć. Dodać selera i marchew, podlać czerwonym winem (na początek około kieliszka, solidnego). Dodać pomidory i sos pomidorowy. Włożyć gałązki rozmarynu (sporo, na prawdę warto!). Dusić, aż seler i marchewka zmiękną, podlewając czerwonym winem, w miarę jak sos się redukuje.

Podawać z makaronem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jednogarnkowe, kuchnia włoska, na lato, na zimę, wołowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s