spaghetti z kurkami

Ania kupiła kurki, na szybko coś trzeba zrobić – taki dzień. To zrobimy spaghetti – kuchnia włoska, z dokładnością do przygotowywania ciasta na pizzę, generalnie nie jest czasochłonna. Oto, co zrobiliśmy:

  • 200g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 listków szałwi
  • makaron
  • sól
  • pieprz
  • oliwa – dobre trzy chlusty
  • masło – łyżka stołowa
  • tarty parmezan

Rozgrzać oliwę i roztopić w niej masło. Przesmażyć czosnek i wyjąć, kiedy zacznie się rumienić. Umyte i pokrojone wzdłuż – te większe – kurki usmażyć, z dodatkiem szałwi (drobno posiekanej) i odrobiny soli.

Kiedy makaron się ugotuje al’dente (przy odlewaniu zostawić trochę wody od makaronu) odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem. Podlać łyżką wazową wody od makaronu, wymieszać, poczekać, aż płyn się zredukuje. Podawać z tartym parmezanem.

Cała filozofia – 10 minut roboty!

P.S.

Oczywiście może być dowolny inny rodzaj długiego makaronu, spaghetti akurat mieliśmy pod ręką…

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jarskie, jednogarnkowe, kuchnia włoska, na lato i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s