kapusta zasmażana

Tak, kolejny banalny przepis. Wszyscy go znają – ja bardzo długo szukałem. To było jeszcze zanim internet zrobił sie tak wszechobecny i wszystkozawierający. Tak, każdy robi po swojemu (jak z żurkiem, czy czerwonym barszczem oraz tym podobna klasyką). Ten przepis dostałem od Pani K., prowadzącej stołówke w szkole, w której uczę. Pani pochodzi z podlasia i przepysznie gotuje. Kiedyś nie wytrzymałem i zapytałem:
Jak sie robi taką pyszną kapustę do schabowego?
– Bardzo prosto! Już mówię.

Trzeba wziąć:

  • kiszoną kapustę (w zależności od liczby osób)
  • cebulę – dużo, tyle co kapusty
  • ziele angielskie – dużo
  • liście laurowe – kilka
  • masło do smażenia
  • masło i mąkę – na zasmażkę

Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, żeby pływała (coś między bigosem a kapuśniakiem), dodać ziele angielskie, liście laurowe i niech się gotuje, na sporym ogniu.

Cebulę pokroić w piórka i usmażyć, na maśle. Zesmażoną dodać do kapusty, wymieszać i gotować. Na małym ogniu, tym razem, niech tak sobie powoli pyrka. Długo.

Kiedy cebula i kapusta będą juz miękie (przynajmniej godziny potrzeba, jeśli nie więcej) a większość wody odparuje, zrobić zasmażkę – rozpuścić na patelni masło i dodać mąki tyle, żeby wszstko ładnie się połączeyło i zgęstniało. Dodać do garnka z kapustą, wymieszać i podusić jeszcze z pół godziny. Musi się jeszcze płyn zredukować, a zasmażka połączyć z kapustą z cebulą.

Uwielbiam tę kapustę – jest uzależniająca. Najlepiej smakuje z kotletami schabowymi – klasyka – ale nigdy nie umiem sie powstrzymać od jej podjadania z garnka. Wszystko jedno – ciepłą, zimną – muszę podjadać. Aż się skończy.

Smacznego!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia polska i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s