smażony, panierowany kurczak

To jest chyba ulubiony kurczak naszych córek. W dowolnej porze roku podany na stół – znika dość szybko. Podobnie reaguja inne znane nam dzieci, czasami u nas jadające (z włączeniem tych, które mięsa w zasadzie nie lubią i nie jadają). Sam za kurczakiem nie przepadam, a tego lubię. Wszystko jedno, czy użyjemy piersi czy udek – wszystko wychodzi soczyste i w złocistej, chrupiącej panierce. Przepis jest banalny:

  • piersi z kurczaka (albo udka) w zależności od liczby osób
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • smalec do smażenia (sporo, bo na głębokim tłuszczu smażyć należy)

Piersi pokroić w nieduże kawałki. Jeżeli używamy udek – oddzielić mięso od kości i pokroić w niewielkie kawałki.

W garnku, albo najlepiej woku, rozgrzać smalec – tyle, żeby wrzucane kawałki swobodnie pływały. Smalec jest fantastyczny do smażenia – ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, w związku z czym potrawy smażone na smalcu są usmażone i wogóle nie tłuste. Jędrne i chrupiące.

Kawałki kurczaka posolić. Każdy kawałek obtaczać w mące, potem w jajku a na koniec  w bułce tartej. Wrzucać na rozgrzany smalec po kilka na raz, żeby nie spadła za bardzo temperatura tłuszczu. Smażyć około 3 – 4 minut, na złoty kolor. Podawać kolejne porcje, w miarę jak się smażą – w ten sposób wszystko jest ciepłe i chrupiące.

Można też panierować całe udka czy wręcz ćwiartki z kurczaka, wymaga to tylko dłuższego trzymania w tłuszczu, żeby mięso w środku nie było surowe.

Smacznego!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia polska, na lato, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s