barszcz ukraiński

Gotuję w dwóch wersjach – prostszej lub bogatszej.

Za każdym razem gotuję wywar z warzyw, na słusznym kawałku wędzonego boczku, czasem z jakimiś jeszcze kośćmi czy mięsem, ale boczek w zupełności wystarcza. Potem dodaję buraki, albo buraki i jeszcze kapustę i fasolę – zależy, co akurat mam pod ręką i czy pamiętałem dzień wcześniej fasolę namoczyć, czy pomysł barszczu powstał spontanicznie…

składniki:

  • włoszczyzna
  • buraki (5 – 6 na 3 litry wywaru)
  • ziemniaki (kilka)
  • kawał wędzonego boczku
  • 2 – 3 cytryny
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • lubczyk (świeża gałązka)
  • sól
  • śmietana

do wersji bogatszej, dodatkowo:

  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • fasola jaś

Ugotować wywar na boczku, dodając włoszczyznę, z tym, że marchewkę, selera i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.

Wyłowić pora, i ugotowany boczek, wrzucić ziemniaki. Kiedy będą już prawie miękkie, dodać starte na grubej tarce buraki. Wlać sok z cytryn, zamieszać, grzać, ale nie zagotować, bo straci kolor.

Ugotowany boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, dodać do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Podawać ze śmietaną.

W wersji bogatej, razem z ziemniakami dodaję poszatkowaną kapustę, a na koniec ugotowaną osobno fasolę.

Obydwie wersje są pyszne!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia kresowa, kuchnia polska, zupy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s