świecąca zupa z cukinii i kurkumy, doskonała na lato

– Jadłeś taką zupę? – zapytała dawno temu pewna osoba.
– Nie, nie jadłem.
– To zrobimy, dzieciakom też będzie smakowała.

Taka rozmowa w kuchni, w starej, wiejskiej chałupie, gdzie dawno temu, latem zabieraliśmy mnóstwo szkolnych dzieci na dwutygodniowe wyjazdy, o bardzo różnej tematyce – od latawców, rakiet z plastikowych butelek po napojach i słonecznych zegarów, po matematykę dla opornych. Było świetnie, całe dnie spędzaliśmy w kuchni, gotując dla ponad 20 osób. Rewelacja!

składniki:

  • 1 litr bulionu (może być z kurczaka, może być warzywny)
  • 1 spora, żółta cukinia
  • 1 duża cytryna
  • 1 duża garść ryżu
  • sól
  • oliwa
  • kurkuma

Cukinię pokroić w kostkę, posolić i zesmażyć na oliwie. Dolać bulion, wsypać dobrą łyżeczkę kurkumy, zetrzeć skórkę z cytryny, dodać ryz i sok z cytryny. Pogotować, aż ryż będzie gotowy. Podawać ciepłą, ale nie gorącą.

Przepis bardzo prosty, kolor zupy – niepowtarzalny. Lekko kwaśna, pożywna, idealna na upalny, letni dzień. Polecam!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia fusion, na lato, zupy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s