zalewa octowa do przetworów

Używam jej do wszelkich przetworów w occie – z wyjątkiem śliwek i gruszek. Jest doskonała do papryki, grzybów, sałatki z ogórków czy korniszonów. Nie za mocna, a jenak octowa, nie za słodka, ale jednak cukier jest wyczuwalny. Korzenna tyle akurat, ile potrzeba. Polecam!

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • garść ziela angielskiego
  • 1/2 garści gorczycy
  • liście laurowe (kilka)

W słoiki nakładam, co tam mam pod ręką i zalewam gorąca zalewą.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na zimę, przetwory i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „zalewa octowa do przetworów

  1. Pingback: ogórki z kurkumą – sałatka na zimę | stajnia gołębie od kuchni

  2. Pingback: marynowane maślaki | stajnia gołębie od kuchni

  3. Pingback: marynowane kanie | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s