bread & butter pickles

Zostaliśmy obdarowani bardzo dużą siatką mocno przerośniętych ogórków. Takie wiesz, rozmiar na mizerię, chcesz? Pewnie, że chcę! Teraz przetwarzam je na różnego rodzaju marynaty. Poszukując inspiracji, znalazłem taki oto przepis:

  • ogórki*
  • cebula (1/3 wagi ogórków)
  • 1/4 kubka soli

zalewa:

  • 2/3 kubka octu 10%
  • 2/3 kubka wody
  • 1 kubek octu jabłkowego
  • 2 1/4 kubka cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3/4 łyżeczki nasion selera
  • kawałek cynamonu (ok. 2.5 cm długości)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w 1/2 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Wrzucić ogórki i cebule do dużej miski, zasypać solą i wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Po wyjęciu z lodówki, ogórki z cebulą opłukać z soli i zostawić do wyschnięcia. Zagotować zalewę. Wrzucić ogórki z cebulą, ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, nakładać gorące w wyparzone, gorące słoiki. Zakręcać, ustawiać do góry dnem, żeby się słoiki zamknęły.

Oczywiście, można jeszcze pasteryzować – we wrzątku, lub w piekarniku, jak kto woli. Ja w zasadzie nie pasteryzuję nic, jak napisałem – wrzące nakładam w gorące słoiki, albo wrzącą zalewą traktuję (na przykład ogórki konserwowe). Nigdy nic się nie zepsuło, jak do tej pory.

Takie ogórki wychodzą mocno słodko-kwaśne, z naciskiem na słodycz i korzenność. Pyszne!

P.S.

Proporcje zalewy wystarczają na 2.5 lbs (1.13 kg) ogórków i 1 lbs cebuli. Takie sa podane w oryginalnym przepisie.

* Równie doskonale udaje się cukinia czy patison, podejrzewam, że papryka też będzie rewelacyjna, albo może to wszystko wymieszać w jednym słoju?..

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii american style, na zimę, przetwory i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s