marynowana papryka

  • papryka – ile kto ma
  • cebula – 1/3 objętości papryki
  • czosnek (po jednym ząbku do słoika)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

zalewa (proporcje):

  • 1 1/2 kubka octu 10%
  • 4 1/2 kubka wody
  • 3 1/2 kubka cukru
  • garść soli
  • garść ziela angielskiego
  • garść gorczycy
  • łyżeczka płatków chili
  • kawałek (1/2 cm) cynamonu
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżeczki kurkumy

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na paski mniej więcej 1 cm szerokości. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

Do każdego słoika włożyć czosnek, wlać trochę oliwy (około łyżki stołowej) i tyle samo octu balsamicznego. Na dno połozyć warstwę cebuli. Nakładać paprykę, do mniej więcej 2 cm od góry słoika. Przykryć warstwą cebuli.

Zalewę zagotować i gorącą zalewać słoiki. Pozakręcać, pasteryzować. Ustawiać do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii na zimę, przetwory i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s