polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Po pewnym okresie grillowania w ogrodzie i niegotowania w zasadzie w ogóle w trakcie upałów,  kiedy temperatura spadła drastycznie –  z 37ºC do 26ºC, czyli zimno wręcz i w bluzach trzeba chodzić… – naszło nas z powrotem na a) gotowanie w domu b) klasykę kuchni. Dzisiaj wystąpiły właśnie polędwiczki – potrzebne nam było coś z sosem, bo mieliśmy ochotę na gniecione ziemniaki.

Przygotowanie polędwiczek jest banalnie proste (proporcje na dwoje dorosłych i dwoje dzieci, albo czworo dorosłych):

  • dwie małe, albo jedna większa polędwiczka wieprzowa
  • 1 1/2 cebuli
  • śmietana 18% (ok 200g)
  • oliwa z oliwek – tyle, żeby pokryć dno patelni niezbyt grubą warstwą
  • masło – trzy łyżki, mniej więcej
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • dwie łyżeczki musztardy dijon (takiej potwornie ostrej, wykręcającej na drugą stronę i czyszczącej zatoki…)

Polędwiczki pokroić na plastry ok 2 cm grubości, każdy plaster lekko rozbić pięścią.

Cebule pokroić w drobną kostkę.

Na patelni – najlepiej takiej głębszej – rozgrzać oliwę, na niej rozpuścić masło. Wrzucić cebulę, posolić i poddusić. Dodać mięso. Smażyć dwie – trzy minuty z każdej strony – do lekkiego zrumienienia. Podlać wszystko wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, poddusić. Kiedy płyn się zredukuje, znowu dodać trochę wody, śmietanę i musztardę. Wymieszać dokładnie, poddusić jeszcze ok 10 minut.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia polska, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s