żeberka duszone

Trzeba coś było zrobić na obiad, zanurkowałem więc do zamrażarki i wylosowały mi się żeberka. Uwielbiam żeberka, na wszelkie sposoby. Ponieważ nie robiliśmy specjalnych zakupów, podziałaliśmy z tym, co było w kuchni pod ręką. Wyszły doskonałe, miękkie, duszone żeberka.

  • wieprzowe żeberka, pokrojone na porcje z trzema kostkami każda
  • cebula – po pokrojeniu w piórka objętość mięsa
  • mąka do otoczenia mięsa
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kminek
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • smalec
  • białe wino 1/3 butelki
  • ocet balsamiczny

Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oliwie z masłem, dobrze ją przy tym soląc. Najlepiej w naczyniu, w którym będziemy wszystko dusić.

Mięso posypać pieprzem, papryką (nie solić, jeśli cebula jest już słona), obtoczyć w mące i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony. Włożyć do cebuli. Całość podlać białym winem. Dodać kminek*. Kiedy płyn trochę odparuje, dolać tyle wody, żeby wszystkie żeberka były dobrze przykryte. Kiedy znowu płyn się zredukuje, dodać trochę octu balsamicznego. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie (około 1 godziny).

*nie znoszę kminku, ale do żeberek bardzo, ale to bardzo mi pasuje…

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, jednogarnkowe, kuchnia polska, na lato, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s