marynowana dynia

Słodko – kwaśna i korzenna. Polecam

  • dynia

Zalewa – proporcje.

Syropu musi być tyle, żeby móc w nim obgotować tyle dyni, ile akurat mamy do zamarynowania…

  • kubek octu 10%
  • kubek wody
  • laska cynamonu
  • mała garść goździków
  • mała garść ziela angielskiego
  • łyżeczka płatków chili
  • 3 kubki cukru

Dynię obrać, oczyścić, pokroić w kostkę 2 x 2 cm (mniej więcej).

Z octu, wody i przypraw zagotować syrop. Wrzucić pokrojoną dynię, gotować 5 – 10 minut. Powinna się zrobić szklista.

Przekładać gorącą do wyparzonych słoików. Zakręcić. Postawić do góry dnem, żeby słoiki się zamknęły. Pozostawić do ostygnięcia. Jeżeli ktoś chce, można – oczywiście – pasteryzować.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, przetwory i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s