rolada schabowa z tapenadą

  • schab bez kości – wielkość w zależności od liczby osób
  • czarne oliwki – garść
  • kapary – garść
  • czosnek – 2 ząbki
  • łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • boczek/słonina/ogonówka – w plasterkach

Schab naciąć od dołu, w 1/3 grubości, zostawiając niedocięte około 1.5 cm. Otworzyć jak książkę i znowu naciąć – pozostałe 2/3 – w połowie. W ten sposób powinniśmy uzyskać duży płat schabu.

Tapenada:
Oliwki, kapary i czosnek posiekać drobno (najwygodniej chyba potraktować blenderem). Dodać oregano, musztardę i oliwę. Dokładnie wymieszać.

Posmarować schab tapenadą. Całość zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami, albo szpikulcami. Obłożyć boczkiem/słoniną/ogonówką, związać. Ułożyć w brytfannie – najlepiej takiej z kratką dzięki której mięso się piecze, a nie dusi.

Piec – od czasu do czasu podlewając powstającym sosem – 45 minut w 180ºC.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia francuska, pieczone, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s