zupa krem z dyni

Prosta, pożywna, rozgrzewająca.

Składniki:

  • 2.5 kg dyni
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 l bulionu (wołowy, wieprzowy, drobiowy – co kto lubi)
  • 2 kajzerki
  • sól
  • curry
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • śmietana
  • tarty żółty ser

Dynię obrać, pokroić w kostkę.

Rozgrzać oliwę, rozpuścić na niej masło. Wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i dynię, dodać posiekany czosnek i poddusić, lekko osoliwszy. Kiedy dynia nieco zmięknie, wszystko zalać bulionem, gotować. Dodać porwane na kawałki kajzerki, dalej gotować, aż dynia będzie miękka. Doprawić curry.

Wszystko zmiksować blenderem.

Podawać ze śmietaną i tartym serem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia fusion, na jesień, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s