pâté de foies de volaille (pasztet z kurzych wątróbek)

Bardzo proste, bardzo smaczne smarowidło do kanapek.

  • 1/2 kg kurzych wątróbek
  • 1/4 kg masła + 50g
  • 1 1/2 cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • tymianek – ile kto lubi, albo inne zioła
  • sól
  • 100 ml brandy albo whisky lub porto (z porto będzie słodszy)
  • oliwa – trochę

Masło rozpuścić na patelni z oliwą. Cebulę pokrojoną w piórka, posoliwszy zeszklić na maśle, dodać czosnek – nie za wcześnie, żeby się nie przypalił. Dodać tymianek. Do zeszklonej cebuli dodać wątróbki, udusić raczej, niż usmażyć. Mają być miękkie, jeszcze lekko różowe w środku. Dodać alkohol, chwilę odparować.

Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Gotową masę nakładać w miseczki lub słoiki – zależy jak długo chcemy przechowywać. Pasztet zalać z wierzchu roztopionym masłem – nie wysycha i ładnie przy tym wygląda.

Schłodzić, podawać do pieczwa.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii drób, kuchnia francuska, przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s