babka ziemniaczana… inaczej

Po wiejskiej imprezie pod hasłem „Dzień Ziemniaka” naszło mnie, żeby upiec babę ziemniaczaną. Bardzo ją lubię, pożywne jest i w ogóle. Oraz ziemniaki przecież mamy od sąsiadów. Trzeba działać. Jak zacząłem gotować, spojrzałem na wielką, zieloną cukinię, leżącą od jakiegoś czasu w kuchni… Tak powstał pomysł, żeby zmienić nieco tradycyjny przepis…

Na sporą babkę – wielkości baby wielkanocnej – wziąłem:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg zielonej cukinii
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • mąka pszenna- tyle, żeby ciasto się skleiło
  • słuszny kawałek boczku*
  • trzy spore cebule

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

Do ziemniaków dodać jajka, boczek z cebulą, przyprawy i tyle mąki, żeby ciasto się zagęściło, mniej więcej do konsystencji ciasta na… babkę drożdżową.

Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, piec 1.5 godziny w 180°C. Podawać na gorąco. Bardzo dobrze smakuje również odsmażone na maśle.

Może to być danie samo w sobie, można podać jako dodatek do mięsa – jak kto lubi.

*jeżeli pominąć boczek, wyjdzie wersja wegetariańska – proste i oczywiste. Pewnie tylko trzeba wtedy trochę oliwy do ciasta dodać…

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, dodatki, jednogarnkowe, kuchnia polska, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s