tarte buraczki na zimę

Przepis który dostałem jest na 6 kg buraków. Proporcje podane bardzo dokładnie, ja trzymam się ich mniej więcej – jak w całym moim gotowaniu. Każdy chyba, z resztą, tak robi, prawda?

Składniki

  • 6 kg buraków
  • 2 duże cebule
  • 2 – 3 ząbki czosnku

Zalewa:

  • 6 – 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 litr wody
  • garść soli
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka oliwy

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalać gorącą zalewą.

Odstawić na 12 godzin. Dodać oliwę. Nakładać w słoiki, pasteryzować.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na zimę, przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „tarte buraczki na zimę

  1. Pingback: śledzie pod pierzynką | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s