zupa ogórkowa

Trochę trzeba się nadłubać, ale efekt jest tego wart.

Składniki:

  • 2 litry rosołu
  • marchewki z rosołu, pokrojone w półplasterki
  • 3 – 4 spore ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 kg kiszonych ogórków
  • masło
  • śmietana 18%
  • mąka pszenna

Ogórki obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Najpierw trochę zbieleją, potem puszczą sok, w którym jeszcze chwilę je udusić.

Do gotującego się rosołu wrzucić marchewkę i surowe ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki. Wszystko dalej gotować, około 1/2 godziny.

Na patelni po smażeniu ogórków zrobić zasmażkę – roztopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać, dolać ze dwie chochle zupy (bez warzyw), rozprowadzić widelcem albo trzepaczką. Wlać do zupy, zamieszać, pogotować jeszcze około 5 minut.

Podawać ze śmietaną.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, zupy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s