zupa pomidorowa z przecieru

Zupa banalna, każdy zna ten przepis. Oczywiście nam najbardziej smakuje ta właśnie wersja. Podsmażenie przecieru (wyczytałem w Kuchni Rzeczypospolitej wielu narodów, Kuronia) już podkręca smak zupy. A potem nauczyłem się dodawać cynamon, bazylię i czosnek – z pomidorami pasują do siebie bardzo. I tak nam zostało – jak z przecieru, to koniecznie taka wersja.

  • 2 litry rosołu
  • pokrojona w półplasterki marchew z rosołu
  • 360 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • trochę cynamonu
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • oliwa z oliwek

Na patelni rozgrzać oliwę, rozpuścić w niej masło. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek, wszystkie przyprawy.

Przesmażyć. Dodać do rosołu. Zagotować.

Podawać ze śmietaną i ryżem lub makaronem.

Czasami – ale to rzadko – robimy taką klasyczną, stołówkową pomidorówę. Bez czosnku, bez bazylii, z jedynie maluteńką szczyptą cynamonu (nie mogę sobie darować). Wtedy do gara z zupą wlewam od razu słodką śmietankę i zabielam zupę.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „zupa pomidorowa z przecieru

  1. Magdalena pisze:

    Nie dobra nie polecam. Ten cynamon jest nie potrzebny. I ta oliwa na do podsmazenia pomidorow tez nie potrzebna na samym masełku wystarczy bo pozniej zupa jest za tlusta

    Polubienie

    • rf pisze:

      Witam,
      Bardzo dziękuję – to pierwszy komentarz do moich przepisów.
      Dodatek cynamonu, ziół i bazylii zmienia smak zupy i w efekcie znacznie różni się ona od takiej standardowej, stołówkowej pomidorówy i nie musi każdemu przypaść do gustu. Topienie masła na rozgrzanej oliwie zapewnia smak masła i jednocześnie eliminuje tendencję tego ostatniego do przypalania się. Zupa wychodzi konkretna, o zdecydowanym smaku. Ale oczywiście – co kto lubi.
      Dziękuję za zainteresowanie moimi przepisami i czas poświęcony na wypróbowanie i skomentowanie.

      Polubienie

      • Magdalena pisze:

        Wiadomo tyle ile ludzi tyle kubków smakowych. Byla by calkiem dobra bez bazyli a np. Z pieprzem ziołowym i bez cynamonu

        Polubienie

  2. rf pisze:

    Pieprzu ziołowego w ogóle nie używam. Z mieszanek przyprawowych w mojej kuchni jest wyłącznie garam masala i curry, przywiezione z Indii. Resztę ziół, wchodzących w skład na przykład pieprzu ziołowego, dodaję wedle własnego uznania. A – jak wcześniej pisałem – bazylia, czosnek i cynamon doskonale, zdaniem naszych kubków smakowych, pasują do pomidorów. Raz jeszcze dziękuję, za wypróbowanie przepisu! Z niecierpliwością czekam na recenzje pozostałych przepisów z bloga.
    Pozdrawiam.

    Polubienie

  3. Marcin pisze:

    Właśnie spróbowałem dokładnie według przepisu. Mistrzowskie połączenie smaków, szczególnie dodatek cynamonu nadaje zupie b. intrygującą nutkę smakową.Że niby za tłusta ? To właśnie tłuszcz – oczywiście najlepszy, a nie margaryna – jest nośnikiem smaku. Widać klasę . W mojej ocenie 10/10.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s