mule w białym winie

Bardzo lubimy mule! Jak tylko gdzieś w sklepie trafią się świeże, zmieniamy plany obiadowe i robimy mule.

Przygotowanie jest banalne, smak – znakomity. Polecam.

Składniki (na 4 osoby):

  • 2 kg muli
  • pęczek selera naciowego
  • 1/2 butelki białego, wytrawnego wina
  • kubek rosołu (może być woda, można całkiem pominąć)
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

W dużym garnku (muszą się zmieścić mule i musi jeszcze zostać miejsce, żeby je mieszać, potrząsając garnkiem) rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany w plasterki seler naciowy, podsmażyć, lekko osoliwszy. Wlać rosołu (wody) i wino. Zagotować pod przykryciem. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić mule. Garnek przykryć. Doprowadzić ponownie do wrzenia. Gotować pod przykryciem około 4 – 5 minut, potrząsając od czasu do czasu. Kiedy wszystkie małże się otworzą, nakładać na talerze i podawać, najlepiej z pieczywem (do wyjadania sosu).

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia francuska, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „mule w białym winie

  1. Pingback: sałatka z muli | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s