kartoflanka

  • 3 l rosołu
  • ziemniaki – kilka solidnych
  • 2 pory
  • boczek – solidny kawałek
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g śmietany
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • koperek

Nagotować rosołu na mięsie lub kościach.

Do gotującego się rosołu, włożyć boczek i obgotować do miękkości.

Seler, pora i pietruszkę wyjąć i odłożyć, marchewkę pokroić w plasterki, wrzucić z powrotem do garnka. Ugotowany boczek pokroić kostkę i zrumienić na patelni, włożyć do garnka. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Pory pokroić w plasterki i usmażyć na maśle, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dodać do garnka z zupą. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać 400 g śmietany, wymieszanej z dwiema łyżkami musztardy. Zagotować.

Podawać z koperkiem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na jesień, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s