kötbullar, czyli klopsiki szwedzkie

  • 1.5 kg mielonej wołowiny
  • 1 łyzka soli
  • 1 łyżeczka białego, mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego, roztartego w moździeżu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 g ugotowanych, zmielonych ziemniaków
  • 1 duża cebula – starta
  • 1 puszka (50 g) anchovies
  • 2 jajka
  •  200 ml śmietanki
  • kwaśna śmietana

Wymieszać wszystko, doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni, potem włożyć na brytfannę i podpiec w piekarniku. Podawać z sosem.

Sos:

Klopsiki, po upieczeniu, przełożyć na półmisek. Brytfannę postawić na dużym ogniu. Wlać wodę (kubek?) rozrobioną z maką pszenną (2 łyżki?). Zredukować, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Dodać kwaśniej śmietany – solidny chlust. Wymieszać – gotowe!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, wołowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s