- 3 litry bulionu
- 2 puszki (razem 600 g) kukurydzy
- 2 czerwone papryki
- 2 spore cubule
- 4 solidne łyzki śmietany
- szczypiorek
- boczek wędzony – ile kto lubi, ja lubię słuszny kawałek
- 2 spore ziemniaki
- kurkuma
- sól, pieprz
Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na skwarki. Odłożyć do miski. Na tłuszczu z boczku zesmażyć cebulę, pokrojona w kostkę. Usmażoną cebulę włożyć do rosołu. Dodać puszkę odsączonej kukurydzy i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków, zmiksować na krem.
Dodać skwarki, pozostałą kukurydzę, posiekany szczypiorek, paprykę – pokrojona w kostkę i uduszoną na maśle. Dodać śmietanę. Doprawić wszystko kurkumą (dla koloru) oraz sola i pieprzem (do smaku).
Można podawać z tartym, żółtym serem.