zupa kukurydziana

  • 3 litry bulionu
  • 2 puszki (razem 600 g) kukurydzy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 spore cubule
  • 4 solidne łyzki śmietany
  • szczypiorek
  • boczek wędzony – ile kto lubi, ja lubię słuszny kawałek
  • 2 spore ziemniaki
  • kurkuma
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na skwarki. Odłożyć do miski. Na tłuszczu z boczku zesmażyć cebulę, pokrojona w kostkę. Usmażoną cebulę włożyć do rosołu. Dodać puszkę odsączonej kukurydzy i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków, zmiksować na krem.

Dodać skwarki, pozostałą kukurydzę, posiekany szczypiorek, paprykę – pokrojona w kostkę i uduszoną na maśle. Dodać śmietanę. Doprawić wszystko kurkumą (dla koloru) oraz sola i pieprzem (do smaku).

Można podawać z tartym, żółtym serem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia fusion, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz