zupa północna, albo zupa z porów i serków topionych

Bardzo, ale to bardzo sycąca. W zasadzie może występować jako jedno, jedyne danie. Przepis dostałem kiedyś od kolegi, a on od swojej siostry, a ona… Nie wiadomo, nie wiem również, skąd nazwa. W każdym bądź razie  – polecam, zwłaszcza na chłodne dni, kiedy czowiek potrzebuje się rozgrzać.

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • 3 litry bulionu
  • 1 kg mielonego, wieprzowego mięsa
  • 3 spore pory
  • serki topione (sporo) 1:4 ziołowych i śmietankowych
  • oliwa do smażenia

Pory pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, wrzucic do rosołu. Na tej samej patelni podsmażyć mięso, aż zrobi się szare, miejscami przyrumienione. Dodać do bulionu z porami.

Dodać serki, zamieszać i zagotować, aż się rozpuszczą. Serków ma być tyle, żeby po rozpuszczeniu ich w bulionie, zupa stała się dość gęsta i zawiesista.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jednogarnkowe, na jesień, na zimę, wieprzowina, zupy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s