sernik

Bardzo prosty przepis. Sernik wychodzi doskonały, nie opada. Testowany wielokrotnie – zawsze z równie dobrym efektem.

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego
  • 4 duże jajka
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • aromat cytrynowy
  • kandyzowana skórka cytrynowa

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, utrzeć razem. Białka ubić na sztywną pianę. Do jajek z masłem dodać stopniowo i wmieszać ser, mąkę, kaszę. Dodać skórki cytrynowe, aromat, pianę z białek. Wlać do formy (dużej) wyłożonej pergaminem.

Piec godzinę w 160°C

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, desery, kuchnia polska i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s