dorsz na szpinaku, podany z ziemniakami z groszkiem

Przepis prosty bardzo, bardzo smaczny efekt.

Składniki:

  • filety z dorsza, ze skórą (po jednym na dorosłą osobę)
  • 1 cytrynę
  • kieliszek białego wina
  • 2 łyżki masła
  • szpinak

Dorsza umyć, wyjąć ości. Rozgrzać patelnię grillową, lekko posmarowaną tłuszczem.

Smażyć dorsza po 2 – 3 minuty z każdej strony – tyle akurat, żeby mięso się ścięło, ale nie było wysuszone.  Kiedy ryba usmaży się z jednej strony, odwrócić filety na patelni, na każdym położyć plaster masła i solidnie skropić sokiem z cytryny. Kiedy całe mięso będzie ścięte (białe w całości) wlać na patelnię wino i na chwilkę przykryć. Wszystko powinno się ładnie zdeglasować i wytworzyć trochę pysznego sosu, do polania ryby na talerzu.

Na talerzach położyć szpinak , na nim układać dorsza. Obok nałożyć ziemniaki z groszkiem.

Bardzo dobry, lekki obiad.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia fusion, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „dorsz na szpinaku, podany z ziemniakami z groszkiem

  1. Pingback: ziemniaki z groszkiem | stajnia gołębie od kuchni

  2. Pingback: szpinak z czosnkiem | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s