risotto z grzybami

Składniki (na 6 osób):

  • 1.5 litra bulionu
  • 125 g masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 kg grzybów leśnych
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 1/2 kg ryżu do risotto
  • sól morska
  • pieprz
  • tarty parmezan

W dużym, głębokim rondlu o grubym dnie (ja używam żeliwnego woka…) roztopić masło. Wrzucić drobno posiekaną cebulę z drobno posiekanym czosnkiem. Zeszklić, nie zarumienić. Dodać zioła i grzyby pokrojone w spore kawałki. Podgotować chwilę. Dodać wino, zwiększyć ogień i zredukować.

Teraz zaczyna się zabawa.
Wrzucić ryż, chwilę podsmażyć, a potem zacząć dodawać bulion, chochla po chochli – ciągle mieszając, a przynajmniej bardzo pilnując, bo chwila nieuwagi powoduje przywarcie całości do rondla. Kolejną porcje bulionu dodawać, kiedy poprzednia się wchłonie.

Kiedy bulion będzie w całości dodany do risotto a ryż miękki, zdjąć na chwilę z ognia. Rozstawić talerze, poukładać sztućce.

Podawać.

P.S.
Ponieważ z poprzedniego obiadu zostały nam resztki kurczaka, pokroiłem je na kawałki, obrałem z kości co się dało i dodałem do risotto chwilę po tym, jak dodałem grzyby. To był dobry pomysł.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jarskie, jednogarnkowe, kuchnia włoska, kuchnia śródziemnomorska, na lato, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s