ziemniaki z groszkiem

Bardzo dobry dodatek do smażonego dorsza ze szpinakiem, albo kurczaka w parmezanie. Banalny wykonaniu. Przepis zapisałem, dawno temu, obejrzawszy jakis program telewizyjny (chyba).

Składniki (w zależności od liczby osób):

  • ziemniaki – pokrojone w kostkę, jak do zupy
  • groszek zielony – na objętość nieco mniej, niż pokrojonych ziemniaków

Ziemniaki obgotować w osolonej wodzie do momentu, aż będą pół twarde, ale nie surowe (takie al dente mają być). Wsypać groszek (mrożony?) i chwilkę dosłownie pogotować, żeby groszek się solidnie podgrzał. Odcedzić na durszlaku, przełożyć do miski. Polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wymieszać.

Tak, wiem, brzmi dość dziwnie, polecam jednak spróbować.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na zimę i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „ziemniaki z groszkiem

  1. Pingback: dorsz ze szpinakiem, podany na ziemniakach z groszkiem | stajnia gołębie od kuchni

  2. Pingback: pierś kurczaka w parmezanie | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s