gęsie piersi z kapustą

Składniki:

  • gęsie piersi
  • 1 czerwona papryka (może być więcej)
  • śmietana 18%
  • kiszona kapusta – dużo!
  • kilka ząbków czosnku – zależy od wielkości gęsi
  • kilka cebul
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • butelka wytrawnego, czerwonego wina

Mięso natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem, zgniecionym czosnkiem, obsypać majerankiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec podlewając winem i wytapiającym się tłuszczem, około 50 – 60 minut na każdy kilogram.

Na oliwie zesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać drobno pokrojoną paprykę, wrzucić pokrojoną kapustę. Udusić na małym ogniu (można podlać trochę bulionem warzywnym lub wodą). Kiedy gęś wypuści dużo sosu, odlać go i dodać do kapusty.

Kiedy gęś się zarumieni, obłożyć ją duszoną kapustą, zalać wszystko śmietaną i zapiec jeszcze z 15 minut.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia polska, na jesień, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s