polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Bardzo dobre danie na jakąś okazję. Nie wymaga specjalnie dużo pracy, za to efekt jest spektakularny. Doskonale nadaje się na jakąś większą okazję, zwłaszcza, że trzema polędwiczkami można nakarmić sporo osób.

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe (podobnej wielkości)
  • duży płat ciasta francuskiego
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • gin
  • jajko

Polędwiczki posolić, popierzyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Krótko obsmażyć ze wszystkich stron, w trakcie smażenia dodając kieliszek ginu. Ułożyć w piramidkę (dwie na dole, jedna na górze) na środku ciasta, wyjętego z lodówki. Zlepić brzegi, na górze zciskając palcami, brzegi zawijając i zagniatając widelcem. Jeżeli zostanie kawałek ciasta, można z niego wyciąć dekoracje i położyć na wierzchu. Posmarować roztrzepanym białkiem, dla ładnego połysku.

Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia polska, na jesień, na zimę, pieczone, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s