roladki z piersi kurczaka z szałwią

 

File_002Jest z tym trochę zabawy, ale warto. Smak bardzo delikatny, jak to zwykle z szałwią bywa. Ponieważ notując przepis w kapowniku narysowałem sobie, jak to ma wyglądać – tutaj wstawiam zdjęcia.

Składniki:

  • piersi z kurczaka ( zależności od liczby osób)
  • pęczek świeżej szałwi
  • pieprz
  • sól

File_004

 

Z piersi wyciąć wszystkie fragmenty, nie tworzące spójnej całości z całością filetu. Piersi  pokroić wzdłuż na centymetrowej grubości paski. Polędwiczki i część pasków zmielić z szałwią, solą i pieprzem.

File_000

 

 

 

Położyć folię aluminiową, na niej pergamin.
Paski kurczaka poukładać obok siebie w spory placek. Na wierzchu rozłożyć zmielone mięso. Ciasno zwinąć w roladę, całość zawinąć folią i pergaminem tak, żeby wszystko było grubości krakowskiej kiełbasy.

 

File_001

 

 

Ostrym nożem pokroić na około trzycentymetrowe kawałki  – porcje na jedną osobę. Poustawiać pionowo na blasze, każdy „słupek” obwiązać sznurkiem. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia, na każdym słupku można położyć odrobinę  masła.

Piec niezbyt długo, żeby mięso nie wyschło.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s