śledzie w pomidorach

Lata temu spróbowałem na jakieś licealnej, choinkowej imprezie u kolegi. Poprosiłem o przepis – od tamtej pory robię na każdą wigilię.

Składniki:

  • śledzie a’la matjas
  • cebula – dużo
  • ziele angielskie – dużo
  • liście laurowe
  • przecier pomidorowy (spory słoik)
  • oliwa

Na dużej ilości oliwy zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, roztarte w moździerzu (inaczej trzeba uważać, co się rozgryzai połyka, a to bardzo przeszkadza w delektowaniu się smakiem ) ziele angielskie, trochę pieprzu, trochę cukru. NIE SOLIĆ! Śledzie są dostatecznie słone. Odstawić do ostygnięcia.

Śledzie pokroić na spore kawałki, dodać do zimnej cebuli z pomidorami, wymieszać. Jeżeli pomidory z cebulą nie będą zimne, śledzie się w nich rozpuszczą. Kiedyś tak zrobiłem – smak pozostał, kawałki śledzi nie.

Gotowe.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na zimę, przekąski, ryby i owoce morza, wigilijne i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „śledzie w pomidorach

  1. Pingback: zupa grzybowa | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s