smażone kalmary – calamari fritti

Banalny przepis, 5 minut roboty i pyszna przekąska gotowa. Zwykle jadamy na kolację.

Składniki:

  • surowe kalmary (kilka, w zależności od liczby osób)
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia (najwygodniej chyba smażyć we frytkownicy)

Kalmary pokroić w krążki, około centymetrowej grubości.

Mąkę z dodatkiem soli i pieprzu wymieszać w plastikowej torebce takiej wielkości, żeby zmieściły się pokrojone kalmary. Wrzucić kalmary, zamknąć torebkę i potrząsać, aż będą dobrze obtoczone w mące. Wrzucać na olej rozgrzany jak do smażenia frytek (180 – 190°C według mojej frytkownicy). Smażyć koło 2 minut, inaczej zrobią się bardzo gumowate.

Podawać gorące. Po przełożeniu usmażonych kalmarów na półmisek, można je okrasić marynowaną papryką, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oliwie z oliwek, ale to nie jest obowiązkowe – i tak wszystko dość szybko zniknie z tależa.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia włoska, kuchnia śródziemnomorska, przekąski, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s