zupa z muli (chowder)

Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca.

Składniki:

  • 1 kg żywych muli
  • 4 ziemniaki
  • kawałek – niezbyt wielki- boczku
  • 1 1/2 litra bulionu
  • tarty cheddar
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chili
  • szczypta szafranu
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • masło
  • limonka
  • śmietana kremówka
  • koperek

Ziemniaki obrać, pokroić kostkę. Boczek pokroić w kostkę, cheddar zetrzeć.

Ziemniaki ułozyć na blasze, posypać boczkiem, serem, solą, polać oliwą i upiec w piekarniku.

Mule ugotować w 1/3 butelki białego wina. Nie wylewać sosu po gotowaniu.

W garnku o grubym dnie, usmażyć na maśle posiekane: czosnek, imbir, chili i szalotkę. Dodać garam masala i kurkumę. Dolać bulion i sos z gotowania muli. Dodać upieczone ziemniaki z boczkiem. Dolać kremówke i sok z 1/2 limonki. Wrzucić wyjęte z muszli mule. Nie gotować. Posypać posiekanym koperkiem, podawać.

Mule wydłubać z muszli i dodać do garnka, nie gotować.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia fusion, na zimę, ryby i owoce morza, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s