bliny gryczane

Jest trochę pracy i sporo czekania, aż ciasto wyrośnie, za to wychodzi doskonałe śniadanie, choć trzeba wstać odpowiednio wcześniej, żeby wszystko przygotować. Warto, ze wszech miar – warto.

  • kubek mąki gryczanej
  • kubek mąki pszennej
  • kubek mleka
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • sól
  • cukier
  • słonina do smarowania patelni

1/2 kubka mąki gryczanej zalać 1/2 kubka wrzącej wody i dobrze rozetrzeć. Do ostudzonej mieszaniny dodać 1/2 kubka mąki pszennej, 1/2 kubka ciepłego mleka i drożdże rozmieszane z cukrem. Wymieszać wszystko i odstawić w ciepłe miejsce, żeby urosło.

Masło utrzeć do białości, dodać żółtka, dodać trochę cukru, utrzeć razem, dodać do wyrośniętego ciasta. Wlać pozostałe mleko i wsypać mąkę, lekko osolić, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie, dodać ubite na pianę białka, wymieszać, smażyć na patelni smarowanej słoniną. Usmażone wstawić na 15 minut do ciepłego piekarnika.

Podawać z kwaśną śmietaną i… no właśnie. Czerwonym kawiorem, albo wędzonym łososiem i koperkiem albo drobno pokrojonym śledziem i posiekanym drobno jajkiem na twardo. Co kto lubi i ma akurat w lodówce.,

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia kresowa, przekąski, śniadania i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s