duszone żeberka z bobem, kiełbasą i boczkiem

Danie bardzo sycące, proste w przygotowaniu. Mimo bardzo długiego czasu duszenia (3 – 4 godziny) wcale nie jest czasochłonne. Potrzeba około 1/2 godziny od startu do momentu, w którym można zostawić garnek na kuchni i spokojnie zająć się czymś innym, od czasu do czasu zaglądając i mieszając, żeby nie przywarło do dna. Jeżeli zostawimy garnek w piekarniku (albo na kuchni węglowej, odsunięte na bok – zostawiania na gazie bym nie ryzykował) – spokojnie można o nim zapomnieć nawet na godzinę. Pojechałem po dzieci do szkoły, zatankowałem, wpadłem na chwilę do sąsiada a po powrocie, nakryliśmy do stołu i zjedliśmy ciepły obiad. Dzieciom bardzo smakowało.

Składniki (4 0s0by):

  • żeberka – spory pasek
  • kiełbasa – na objętość tyle, co żeberek (oryginalnie chorizo)
  • 1/4 kg boczku
  • 1k bobu
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz – do smaku
  • 1 łyżka wędzonej papryki

Żeberka pokroić na kwałki (po dwie kostki w maksimum). Boczek pokroić w paski około 1×2 cm, kiełbasę w dość grube plasterki. Cebulę drobno posiekać, bób obrać z zewnętrznych skórek.

Do rozgrzanego garnka do duszenia wrzucić boczek i podsmażyć. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodać cebulę i poddusić. Włożyć żeberka i obsmażyć na brązowo z każdej strony. Dodać soli, pieprzu i papryki. Wymieszać, dodać kiełbasę. Znowu wymieszać i poddusić około 10 minut. Dodać bób, wymieszać, chwilę dusić i wlać tyle gorącej wody, żeby wszystko przykryć. Włożyć liść laurowy. Dusić na małym ogniu, aż kości z żeberek da się bez trudu wyjąc dwoma palcami (około 3 – 4 godzin). W efekcie uzyskamy przepyszne, delikatne , rozpływające się w ustach mięso, w gęstym, jasnozielonym sosie z bobu.

Po wszystkim okazało się, że wziąłem za mało żeberek – pochłonęliśmy wszystko, został sos z bobu i w sosie kiełbasa. Zamierzam go wykorzystać, jako dodatek, do jutrzejszego obiadu…

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, jednogarnkowe, kuchnia śródziemnomorska, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s