bacalhau à minhota

File_003
Bacalhau to suszony, solony portugalski dorsz. Można kupić w wersji mrożonej – takiego właśnie mieliśmy. Całe danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne.

Składniki (na 4 osoby):

  • ok. 500 g bacalhau
  • 1/2 kg ziemniaków (niezbyt dużych)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • olej do głębokiego smażenia

Dorsza rozmrozić – to oczywiste – a jeśli mamy wersję suszoną, niemrożoną – namoczyć w wodzie 24h

Ziemniaki obrać i pokroić w dość cienkie plasterki. Cebule obrać i pokroić w plasterki albo piórka – jak komu wygodniej.

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Dorsza obtoczyć w mące i usmażyć na złoto w głębokim tłuszczu, wkładając najpierw skórą do góry, po jakimś czasie odwracając. Nie należy ryby solić, bo filety są dostatecznie słone same z siebie.

Usmażoną cebulę (w niektórych wersjach przepisu razem z cebulą smaży się czerwoną paprykę, pokrojoną w cienkie paski) przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch położyć usmażone kawałki ryby. Wstawić do nagrzanego piekarnika, żeby nie wystygło.

Na tym samym oleju, na którym smażona była ryba, usmażyć plastry ziemniaków.

Całość przełożyć na półmisek – z jednej strony dorsza, z drugiej ziemniaki, na wierzch – cebulę (bądź cebulę z papryką). Dla efektu wizualnego posypać pokrojonymi w plasterki, czarnymi oliwkami. Podawać gorące.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia śródziemnomorska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s