crostini z pomidorami

Dziewczynki uwielbiają. Przygotowanie – banalne, do zrobienia w biegu, w ogólnej porannej krzątaninie. Oczywiście bardzo pomaga, jeśi ma się kuchnie węglową i akurat palący się pod nią ogień. Bez tego też można sobie spokojnie dać radę.

Składniki:

  • pieczywo – jasne, pszenne. Mogą być pszenne bułki pokrojone na pół, mogą być kromki pszennej bułki. W zasadzie wszystko jedno.
  • czosnek – solidny ząbek
  • pomidory
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny

Jeżeli są akurat bułki – nie, nie muszą być świeże – rozkroić je na pół. Jeżeli pszenna bułka – pokroić ją na grube kromki. Cienkie też mogą być, jeśli akurat takie są pod ręką.

Położyć na gorącą blachę kuchni (albo rozgrzaną, suchą patelnię, jak kto kuchni nie ma), miękkim do dołu.

Kiedy lekko się przyrumieni odwrócić, przyrumienioną stronę natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Rumienić od spodu.

Gdzieś w międzyczasie, pokroić pomidory w drobną kostkę, wrzucić do miski, polać oliwą i octem balsamicznym.

Kiedy bułki są zarumienione z dwóch stron, położyć je na tależu – ile tam kto zje – na wierzch układać pomidory, wymieszane z oliwą i octem balsamicznym.

Gotowe!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia włoska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, przekąski, śniadania i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s