pulpeciki w sosie koperkowym

Kolejne danie, z cyklu „klasyka”

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koperek (dużo)
  • sok z 1 cytryny
  • masło (3 solidne łyżki)
  • mąka pszenna
  • śmietana 18%

Mięso wymieszać z czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem; dodać tyle bułki tartej, żeby dało się formować zgrabne kulki. najlepiej zmoczyć ręce zimną wodą, wtedy mięso się nie klei do dłoni.

Uformowane pulpeciki wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (może być bulion, jeśli akurat jest pod ręką domowy).

Ugotowane pulpeciki – po około pięciu minutach – wyjąć na talerz.

W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolewać powoli wodę z gotowania pulpecików. Mieszać, żeby nie zrobiły się grudy. Dodać śmietanę (1/2 dużego kubka), sok z cytryny i posiekany koperek. Włożyć pulpeciki, chwile jeszcze podusić.

 

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s