barszcz czerwony na zakwasie

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego
  • 3 – 4 buraki
  • zakwas buraczany
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła

Do gorącego wywaru włożyć obrane i pokrojne na niewielkie kawałki buraki. Trzymać na małym ogniu, aż buraki zmiękną. Dodać zakwas i buraki z zakwasu, czosnek, pokrojony w drobne plasterki, sok z cytryny, masło, pieprz do smaku. Potrzymać chwilę na ogniu, żeby smaki sie przegryzły. Tak na prawdę, najlepszy jest następnego dnia.

Można oczywiście zrobić barszcz na rosole – nie będzie postnie i wigilijnie, za to jeszcze smaczniej.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia kresowa, kuchnia polska, wigilijne, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „barszcz czerwony na zakwasie

  1. Pingback: zupa grzybowa | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s